Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 14:10 - Мечтаната самота на българина
Автор: manuelche Категория: Други   
Прочетен: 2465 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този постинг ще е сериозен както (почти) никога.
Повод за него станаха много неща, едно от които е новината, че потресаващ процент от българите одобравят шамаросването като възпитателен метод. Някакъв подобен процент не одобряваха насилието над деца, което е, меко казано, парадоксално, но да не задълбаваме в подробности.
От десетилетия на българина страшно му се иска да е сам на този свят. Звучи учудващо, предвид страха от самота, тресящ немалка част от населението. Сетете се само за лафове като "стара мома", "сам/ а като кукувица", "ще умре сам/ а със седем котки/ кучета" и прочее. Моето наблюдение е точно обратното - българинът, или по-скоро мнозинството българи, мечтаят да са сами на този свят. Сами като след ядрена война или сами като в "Аз съм легенда" - те и ландшафта, нищо друго.
Те искат да са сами в градския транспорт. Дори и само още един да има, то този, другият, е пречка. Трън в очите. Градският транспорт е създаден изключително и само за тях, всичко друго са неприятни компромиси. По друг начин не мога да си обясня тенденцията да се блъскаш дори и в полупразно (полупълно?) превозно средство. Или пък желанието да избуташ всичко по пътя си - независимо дали слизаш или се качваш. Предвиждам ярка хокейна кариера за част от тях.
Те искат да са сами в супермаркета. Всички пътеки, щандове и стелажи да са окупирани само от тях. Тъй като това е недостижима цел за момента, те се блъскат стръвно като ръгбисти или пък демонстративно зарязват количката си насред пътеката. Occupy стелажите! За да ти докажат, че ти си там по погрешка. И си излишен. И въобще е най-добре да спреш да пречиш и да прекратиш краткото си съществуване. Ако не си го сторил незабавно, а си имал наглостта да се докопаш до касите, внимавай, защото ще бъдеш безмилостно ръчкан до посиняване с колички и кошници. Пази глезените - там нападат най-често. Пази и чантата, за всеки случай.
Те искат да са сами в заведенията. Тази мечта очевидно се визуализира особено добре в главите им, защото най-често се държат все едно наистина са сами в заведението. Някои посетители чудесно подражават на половината софийски зоопарк, особено в катеогириите "Спортно викане без препятствия от сервитьора" и "Неконтролируема злоба - волна програма с намесата на управителя".
Защо почнах с децата? Защото не на последно място те много искат да са сами и без деца. На пръв поглед страска - ама кааак, ние сме такъв обичлив народ, за нас децата винаги са били най-важното, смисълът на живота, "маслото и солта към хляба". Истината е, че масово българинът се опитва да отглежда деца с минимални или директно без усилия. Да обясниш на потомството с думи прости къде е сбъркало е мисия, непосилна за притеснително голям процент, същият, одобряващ шамарите. Къде-къде по-лесно е да "изшиеш" два и да приключиш със сцените. На принципа на минималното сцепление се гледа вече n-то поколение - яж, за да млъкнеш, гледай телевизия, за да траеш, мълчи, да не те ошамаря. После същите тези родители и сърдити старци пишат цели "чаршафи" с оплаквания за "тия младите, дето... (попълнете по избор)". Тъй ший тя...



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: manuelche
Категория: Забавление
Прочетен: 248424
Постинги: 53
Коментари: 103
Гласове: 249
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031