Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 23:52 - За турските сериали... без любов!
Автор: manuelche Категория: Забавление   
Прочетен: 3085 Коментари: 6 Гласове:
4



Hello there! Здравейте! Или може би е по-правилно вече да викам "Мараба!"?
Понеделник е един чудесен ден за хейтърски постинг, в който да излея подобаваща доза възмущение от БГ-TV.
Един призрак броди из българския ефир и обсебва все повече иначе невинни жертви - призракът на турските сериали. Този зловещ фантом завзема огромна част от мозъците, а пострадалите отдавна не са само залепени за дивана домакини, почитателки на WS TeleShop и Хорст Фукс (знаете го, онзи с мустачките и обичката-кръстче) и жени над средна възраст. Напротив, аудиторията е разнообразна, чувам, че имало засегнати дори и мъже. Драгият зрител научи сума ти турски думички, а тук-таме и цели словосъчетания, което не го направи по-умен, уви.
Днес се загледах в един от нашумелите анадолски хитове с гръмко име и още по-гръмки анонси и останах в потрес как може иначе интелигентни хора всяка вечер доброволно да се държат като гъски. Защо като гъски? Най-малкото заради съскането, което се чува, ако дръзнеш да кажеш повече от пет думи на фона на тази поредна сапунена драма. След като загубих два часа и доста мозъчни клетки в зяпане на уникална смесица между ориенталска картина и ориенталски ритми, попитах компанията ми - "Добре, каква е идеята на това, което току-що изгледахме? Къде е смисълът?". Един вид, аз ли нещо пропускам в целия тоз" разкош, или всъщност това е същата титанична простотия, за която го мисля? Аз ли съм наивна да си мисля, че всеки филм, пък бил той и сериал, трябва да има поне зачатъци на внушение?
Отговорът ме втрещи! Не само като съдържание. Не знам дали сте пробвали да обсъдите крайно съмнителните качества на тези филми с някой, запален по тях. Много е забавно, стига да имаш нерви от стомана. Обикновено запитаният фен отговаря емоционално, с викове, пяна на устата, обилно слюноотделяне и с доводи, оставящи те в недоумение. Ето няколко от тях (не мога да ги класирам, всички са ми любими :)) :
- Турските сериали са по-близо до нас от другите сериали. Съмнителен факт като се има предвид, че България прави малки, но все пак сигурни стъпки към Европа. С известна радост мога да твърдя, че привичките ни вече са все по-близо до западните, логично - все по-далеч от вихри, листопади, плодове, зарзавати, перли и диаманти. Националистите да ме черпят по едно, ще ви дам координати!
- Патриархалните порядки и въобще традициите, които показват, са прекрасни, "виж какво е хубаво!" и прочее. Безумен аргумент на някои с носталгия по времето, когато хлапетиите все още са ги слушали и са изпълнявали дословно. Болезнено, но истина - продължава да има твърде много хора, които тъгуват по миналото, когато са командорили цялата фамилия - от пеленачетата до моми и момци на по двадесет-и-отгоре години. Ако толкова ти се събира с родата - съберете се. Ако сте скарани, разберете се най-накрая за остъклената тераса, трите декара плантация с ягоди и двете кокошки. Извини се, че едно време си пълнил дупето на брат"чед си с пясък и си подстригал до неузнаваемост сестра си, съберете се и се напийте по повода. Сериали не ви трябват. Ако пък тъгуваш, че децата не те слушат, снахата е к*рва (тя е такава по презумпция), а зетът е търтей (и пияница, и пройдоха, и т.н.) - осъзнай разликата във възрастта ви, сипи си една сливова и го преодолей.
- Подслушването и клюките са ОК. Силно натрапчива идея, лъхаща от всеки епизод. И докато всеки от нас си позволява да поклюкари, понеже е човещинка, то по нашите географски ширини да слухтиш по касите на вратите като кукумявка е невъзпитано. Да ровиш като болен от Алцхаймер из хорските телефони пък е върхът на лошия вкус. Дали да не им подскажем на аркадашите за СРС-тата?
- Турските сериали са конкурентен на западните им събратя продукт с интересен и оригинален сюжет и хубави актьори. Really?! Да се разберем, из цялата боза се подвизават и няколко красиви лица, безпорно плод на нечии азиатско-европейски палувания. Но като цяло наблюдаваме ръбати, смугли физиономии, често с липсващи навици в бръсненето и/или скубането на вежди. За да е пълен кефът ни, ни дават все по-нискобюджетни и съответно все по-грозновати саги. Колкото до декорите - който не е виждал Босфора, поне има възможността да го разгледа от поне тридесет ракурса. Там въобще всичко гледа към Босфора, както в Париж всичко гледа към Айфеловата кула. Убедихме се, че в Турция турбо-кичът все още е на почит с всичките си възглавнички, сатен, злато, пайети, плюш и велур, в които можеш да удавиш врага много успешно. Установихме, че героите си лягат с дрехите, за предпочитане - с официалния анцуг. Конкурентноспособни ли са тези сериали? Не. На техния фон дори и латиноамериканските бълнувания на Лус-Мария и Алехандро (Алехандрооо, Але-алехандрооо, донт кол май нейм, донт кол май нейм...), Изабела и Хуанито са малко по-изпипани.
- Липсват секс, "голотии" и насилие. Поредният "ялов" довод, който, изненадващо, се чува и от млади. Това, че няма секс и екшън, не прави турците по-цивилизовани и по-културни. За съжаление този аргумент води до това, че редовният зрител на сапунки отказва да гледа по-сериозно и качествено кино, защото го "натоварвало". А после зяпа "Оскари"-те и "Глобуси"-те, цъка като часовник и се чуди защо не е чувал и един номиниран филм.
Списъкът, разбира се, е дълъг, тъжен и напоителен като самите сериали, а от нийде взорът надежда не види...


Тагове:   сериали,   турски,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. despinida - Ехаааа, все едно изгледах на веднъж
25.01.2011 00:08
и Листопад и Изаура, че дори...Далас...:)
първата боза ,ми беше адски блудкава, втората, ми киселееше яко, а от последната, направо ми се драйфаше...
Куртурооо, културо, не си за прости, като мен...аз си падам по тъпи филми, без продължение...че трудно помня персонажите и събитията от предишния сериял :)
цитирай
2. manuelche - A едно време...
25.01.2011 00:11
Едно време на мястото на тия бози даваха "Бягство от затвора" и "Изгубени" - значително по-интелигентни сериали...
цитирай
3. dorichela - Мазохистичен понеделник от твоя ...
25.01.2011 00:28
Мазохистичен понеделник от твоя страна, аз не мога да си го причиня :) Но описанието е страхотно.. :)
цитирай
4. анонимен - Kiwi
25.01.2011 14:24
lol u just mad cuz u giaour n00b stfu biotch!!!!!!!!!!!!one!11
Учудването ти е породено от грешка в предпоставките: интелигентни хора няма да седнат да гледат телевизия.
цитирай
5. ralibio - Турските сериали са по-евтини, а евтиното е некачествено.
08.08.2011 19:23
Покрай тези сериали загубиха и мен като редовен зрител, а преди следях всяка мексиканска сапунка. Вярно, че и те бяха доста оплюти, но все пак са за предпочитане. Винаги може да стане и по-лошо.
цитирай
6. manuelche - И мен.
09.08.2011 10:40
По последни данни bTV стремително губи младата си аудитория от 20 до 21 часа, а всеки нов сериал е с по-нисък рейтинг от предишния. По-красноречиво от това няма как да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: manuelche
Категория: Забавление
Прочетен: 248470
Постинги: 53
Коментари: 103
Гласове: 249
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031